We horen je denken ‘een elektrische auto aankopen is duurder dan een gewone wagen’, maar dat compenseer je dan op andere vlakken.

Denk bijvoorbeeld aan de voordelen bij de éénmalige BIV en de jaarlijkse verkeersbelasting. Je hoeft in Vlaanderen namelijk geen BIV of verkeersbelasting te betalen en in Brussel en Wallonië kosten deze belastingen minder dan bij een klassieke diesel- of benzinemotor. Er zijn tevens kortingen op de autoverzekeringspremie voor energiezuinige wagens.

We zetten de voordelen nog even op een rijtje:

1.   Elektrische auto’s rijden zuiniger

Er is geen verbruik als de motor stationair draait en de batterij wordt opgeladen bij het vertragen en remmen. Ook verbruikt de motor veel minder energie per km. Ze hebben minder slijtagegevoelige onderdelen, waardoor ook de onderhoudskosten 35% lager liggen.

Heb je zonnepanelen, dan is je auto thuis opladen veel goedkoper dan tanken. Installeer je een slimme laadpaal en maak je gebruik van groene stroom, dan krijg je in 2024 een belastingvermindering van 15% op het factuurbedrag (voor een bedrag van maximaal € 1.500, per oplaadpunt en per belastingplichtige).

Als je een laadpunt laat installeren, meld dit dan zeker aan de brandverzekeraar.

2.   Het is beter voor het milieu

Elektrisch rijden verkleint de ecologische voetafdruk, zeker als je gebruik maakt van hernieuwbare energie. Deze stoot geen CO2 uit en minder fijnstof, dus gaat de luchtkwaliteit omhoog.

3.   Je hebt meer rijplezier

Ze zijn uitgerust met de laatste technische snufjes en je hoeft niet te schakelen. Ook zorgen ze voor heel wat minder geluidsoverlast. Wees wel op je hoede, want niet iedereen hoort je wagen aankomen!

4.   Je rijdt met een aangepaste rijstijl

Let op bij het accelereren, want elektrische wagens trekken heel snel op en zijn supersnel. Ga dus rustiger om met het gaspedaal en hou afstand.

 

Terug naar overzicht